At kalibrere en enhed eller et apparat betyder at man finder og retter visningsfejl.

Når der tales om kalibrering af tv skærme og projektorer, betyder det at man foretager en række målinger på apparatet og retter eventuelle visningsfejl ind efter en forudbestemt standard, denne standard er benyttet af film og tv industrien for at ensrette værdier for bestemte billede parametre.

I film og underholdnings produktionen benyttes der typisk et farverum ved navn Rec.709 som dækker over ca. 35% procent af de farver vores øjne kan se, i den nærmeste fremtid vil man i stigende grad benytte et nyt farverum ved navn DCI P3 som indeholder ca. 54% procent af de farver vores øjne kan se, dette sker med introduktionen af HDR (High Dynamic Range)

HDR forklaret


HDR er en forkortelse for High Dynamic Range – Understøtter dit tv HDR kan det vise indhold i Dolby Vision og/eller HDR10 formaterne. HDR giver billedet øget dynamik i form af dybere sort og højere lysstyrke, bevarelsen af detaljer i disse ydre områder, samt mere livlige og mættede farver, tager billedet tættere på hvordan vi ser tingene i virkeligheden. Der er pt. 4 HDR formater – Dolby Vision som beskrives af mange som et Premium format, HDR10 som er HDR format til UHD skiver, HLG som er et broadcast format udviklet af BBC og til sidst Advanced HDR by Technicolor som er nyeste skud på stammen.


Når optagelserne til en Hollywood film bliver optaget og redigeret arbejder man også her efter ovennævnte standarder, når filmene vises i biografen og ude i stuerne hos forbrugerne er det derfor vigtigt at det billede vi ser, er det samme som filmskaberne vil have os til at se.

Når vi kigger på de mange skærme i butikkerne har producenterne alle forsøgt at få deres produkt til at skille sig ud fra de andre i butikken, de fleste skærme har en butiks indstilling som benyttes, men de indbyggede billede profiler er også blevet piftet gevaldigt op, man ser ofte at farven blå er overrepræsenteret, årsagen til det er at hvide nuancer ved første øjekast vil fremstå mere klare, men sammenligner man med et kalibreret billede vil man straks kunne se hvor koldt og unaturligt et billede det giver. Lysstyrke, baggrundsbelysning og kontrast er sat unaturligt højt. Billede behandlings programmer er sat til auto eller max, disse bør næsten altid slås fra, de gør ofte mere skade end gavn på billedet.

Display kalibrering


Colorimeter er den enhed som foretager målinger på skærmen, dem vi bruger hos TV Kalibrering
er alle blevet testet med et reference Spectroradiometer for at opnå størst mulig præcision, de er specielt indstillet til kalibrering af LCD, Plasma, OLED skærme samt projektorer.
Hver 6 måned bliver vores enheder sendt til USA på skift hvor de bliver testet igennem
og rettet for eventuelle læsnings fejl.


Vælger man Film eller Cinema profilen på sit tv, vil man komme tættere på et korrekt billede, men ofte er der også her plads til stor forbedring. Ved valg af disse profiler bliver et nyt problem introduceret, billedet vil typisk have et gulligt præg og farvetemperaturen er ofte for høj her, særligt den røde og gule farve vil være forkert indstillet.

Vælger man at få kalibreret sit tv, vil alle visningsfejl blive bragt til et minimum og man vil opleve en helt anden billede kvalitet end standard billedet, farver vil fremstå naturlige, detaljegraden i mørke og lyse områder vil være fremtrædende. Græs vil have en naturlig grøn i stedet for det lysende nærmest neon grønne græs, man ser på Standard og ikke
kalibrerede Film profiler, den blå himmel vil være mere afdæmpet og mere realistisk i farverne, lad os tage et eksempel ved at kigge på billederne herunder, de viser før og efter kalibrering af LG OLED65B6V, læg mærke til den overmættede grønne farve på FØR billedet og sammenlign det med EFTER, hvor skærmen er blevet kalibreret.

Før kalibrering

Efter kalibrering

Som man kan se på ovenstående eksempel, kan der opnås stor forbedring i billedet ved en kalibrering, det skal understreges at et resultat som ovenstående eksempel viser, kan ikke opnås ved brug af de forskellige kalibrerings dvd og Blu-ray skiver der findes på markedet, disse skiver er gode til at få justeret kontrast, lysstyrke og skarphed, men for at udnytte sit tv eller projektor optimalt er det nødvendigt med en professionel kalibrering hvor der justeres på hver enkel farve, 2-10 eller 20 punkts hvidbalance, gamma og meget andet.

Alle eksempler på denne side, viser før og efter billedet af kalibreringer vi har lavet, og det bør understreges at forskellen vil være endnu mere synligt når man står over for et apparat og ser resultatet med egne øjne, frem for at se billeder på en hjemmeside, som formodentlig bliver vist på en pc eller mobil skærm, der ikke er kalibreret.

Ved de fleste kalibreringer nedsættes apparatets strømforbrug også markant.

 

Hvorfor vælge os ?

Når man kan få sit tv kalibreret ved købet ? De to største forhandlere af forbruger elektronik tilbyder kalibrering af tv skærme for alt imellem 0-1500 kr.

Ofte tilbydes kalibreringen til nedsat pris og nogen gange endda gratis hvis sælgeren skal have et godt argument til at lukke handlen med, det er dog vigtigt at tage disse tilbud med et vis forbehold, der er nemlig en markant forskel på den kalibrering en butik tilbyder dig og den vi udfører. Der hvor vi adskiller os fra butikkerne er:

  • Vi kalibrerer naturligvis dit tv/projektor, men gennemgår også eksterne enheder såsom receivere, blu-ray afspillere, streaming enheder som f.eks Apple TV,  spillekonsoller mm. Det er uhyre vigtigt at kilden til signalet er indstillet korrekt ellers er en kalibrering værdiløs.

 

  • Vi sørger for at aktivere kalibreringen på alle HDMI indgange, oftest overser butikkerne dette og glemmer at indstille alle indgange og smart delen (Webos, Android eller Tizen og mfl.) korrekt. Hvilket ofte resulterer i at man ikke ved hvad og hvilke indgange der er kalibreret, smart delen i skærmene idag behandles som et seperat input og skal indstilles særskilt.

 

  • Du får en kalibrerings rapport som viser før og efter grafer af kalibreringen samt en oversigt med alle indstillinger skrevet ind, vi gemmer altid din rapport så du kan få den tilsendt igen hvis behovet skulle opstå.

 

  • Vi har flere års erfaring med kalibrering af alt fra tv skærme til professionelle grading skærme som bruges i reklame og grafiker studier.

 

  • Du har mulighed for at se hele processen mens den er igang, du kan stille alle de spørgsmål der dukker op og får en gennemgang af hele kalibreringen samt diverse indstillinger, når den er afsluttet.

 

  • Butikkerne bruger oftest 10-30 min på en kalibrering hvor vi bruger i gennemsnit 2,5-3 timer.

 

Vigtigst af alt er at vores kerneområde er udelukkende kalibrering samt indstilling og verifikation af dette, vi har ikke udskiftning i personalet og du ved at dit tv eller projektor bliver kalibreret af en professionel med den fornødne erfaring.

autocals